Veteranbilsrally i Guldrundan

Veteranbilsrally är väldigt populärt i Sverige och det hålls årligen flera stycken runtomkring i landet. Om du själv äger en gammal veteranbil kan du också delta i ett veteranbilsrally. Reglerna för de olika tävlingarna kan såklart variera lite, men ofta behöver deltagarnas bilar vara äldre än ett visst årtal, till exempel minst 30 år. Ett veteranbilsrally går inte alltid ut på tid som ett race, utan kan också vara som en rolig runda där man får chansen att visa upp sin veteranbil. Ofta är det en avgift för att få delta, den kan också variera från rally till rally.

Varje år i Sverige hålls något som kallas för Guldrundan. Guldrundan går i Skellefteå och är ett stort event där cirka 130 bilar deltar. För att vara med i Guldrundan måste man vara tidig med att anmäla sig eftersom intresset är stort och platserna snabbt går åt. Ibland går platserna åt på bara en ynka vecka, så det gäller som sagt att vara snabb. Ibland kan det bli en ledig plats för att någon drar sig ur. Medlemmarna ska köra en runda på tio mil. Slingan går genom små byar runtomkring Skellefteå och längst vägarna brukar det vara mycket åskådare. De flesta som deltar i detta veteranbilsrally är från Norrland, men det kommer faktiskt folk även från Finland och Norge och andra delar av Sverige.

Se ett veteranbilsrally

Att gå och kolla på ett veteranbilsrally brukar vara väldigt roligt. På rallyna får du chansen att se gamla välskötta och fina bilar. Dessutom brukar veteranbilsrally hållas i samband med en folkfest eller marknad av något slag. Dessa ”jippon” drar mycket folk och här kan man träffa likasinnade människor med stort bil- och motorintresse. På nätet kan du hitta evenemangskalendrar för just veteranbilsrallyn. Genom att ta en titt på dessa kalendrar kan du se om det kommer hållas ett rally där du bor eller i närheten.

Veteranbilsrally kan du kolla på i Skellefteå när Guldrundan ska köras